2022/01/31

Madárkalendárium - Január

Tervbe vettem, hogy ameddig van rá időm és energiám bemutatom kertünk tollas látogatóit. Sokszor kérdezik tőlem: nemcsak veréb van kertben?! Tény, hogy sok van, de van mellette sok más is, ha alaposan figyelünk észrevehetünk akár egy ökörszemet is, vörösbegyet, tengelicet, szajkót... Nagy szerencse, hogy van kerti tó, önetető, rengeteg kirakott eleség, így nem panaszkodunk elég sok látogatónk van. 

Egyszer az MME oldalán ezt olvastam, ami nagyon megtetszett:

Forrás: https://www.mme.hu/teli_madaretetes

Az etetés célja nem a madarak életben tartása!

A vadon élő állatok (az ember által szabályozott szaporodású és tartási környezetű házi- és társállatokon kívül az összes faj) stabil és önnfenttartó állományai csak ott élhetnek, ahol megtalálják alapvető életfeltételiket (táplálék, búvó- szaporodó- és pihenőhely). Az állatok, köztük a madarak vonulása éppen azért alakult ki, hogy az időszakos táplálékhiányt az élőlények át tudják vészelni. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt 1 000 km-t repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani.

Éppen ezért az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk. Ennek két alapvető oka van:

1. A madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ami egyben a természeti környezet megóvására ösztönöz bennünket;

2. madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.

Az énekesmadár-etetésen tehát mindenkét fél, ember és madár egyaránt nyer, de csak akkor, ha ezt jókor és jól tesszük! 

Ezért most készítettem egy montázst, hogy milyen látogatók is jönnek a kertünkbe télen, január folyamán az etetés hatására...



A képen látható tollas barátok (a névre kattintva leírást is kaptok a madárról):

1. Balkáni gerle pár

2. Fekete rigó hím és tojó

3. Szajkó

4. Vörösbegy

5. Széncinege

6. Kék cinege

7. Őszapó

8. Fiatal fekete rigó

9. Karvaly

10. Zöldike

11. Házi veréb

12. Ökörszem

2 megjegyzés:

  1. Jó, hogy összegyűjtötted egy helyre ezeket, én másodjára is szívesen néztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, ilyenkor (is) látom, hogy milyen sok madár van a kertben :o)

      Törlés