2021/10/29

Madárbarát kertünk vendégei - Vörösbegy

Madárbarát kertünk egyik legkedvesebb látogatója a vörösbegy. Tüneményes, gyönyörű, érdeklődő és örökké izgága. Szerencsére a közelben lévő erdő miatt és a rengeteg tuja is hozzájárul, hogy több vörösbegy is van a közelünkben. Gyönyörű hangját mindig élvezettel hallgatom a lesben, nagyon hamar megnyerte a rokonszenvünket ez a kis madárka, nem beszélve elegáns megjelenésével együtt.

Napközben az etető környékén nem biztos, hogy látjuk, viszont hajnalban, kora reggel, illetve amikor a nap lemegy nagy a valószínűsége a megjelenésének...


Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 306 000 - 409 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt növekedést mutat (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: március-október hónapokban, kis számban át is telel


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési és a telelési időszakra vonatkozóan az MMM program szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép(ek)

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

2 megjegyzés:

  1. Úgy emlékszem évekkel ezelőtt, egy havas télen, jött vörösbegy az etetőmre - de sajnos róla sincs több emlékem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem tavaly elég sokat járt az etetőre szerencsére, idén még egyelőre csak a hangját hallom. Reméljük azért ez lesz másképp is.

      Törlés