2021/10/31

Madárbarát kertünk vendégei - Házi veréb

Minden posztra egy madár - ez is lehetne a mottója a fotónapló mostani projektjének. Lassan véget ér az ősz, lehullanak a levelek, hivatalosan is indulhat a tollas barátok etetési időszaka. A verebek már fokozatosan megfigyelhetők az etetők környékén, keresik is a táplálékot. Ebben a bejegyzésben a házi verébről írok Nektek, tulajdonságairól, szaporodásáról, előfordulásáról.
Hogy is szoktuk mondani? "A veréb is madár"



Tulajdonságai:
- testhossza 13-14 cm
- a hímek feje teteje szürke színű
- az állanál fekete tollazat figyelhető meg
- a tojók színezete világosbarna, mely a szemöldöksávjuknál halványabb
- a hímek csőre a nyári nászidőszakban a szürke színről, feketére változik 
- emberlakta településeken, közvetlen az ember közelségében élnek
- társas madarak, a költési időszakban is csapatokban mozognak
- állandó madarunk, egész évben megfigyelhető

Hangja:
Riasztása:
- amikor nyugtalan jellegzetes „cse’r’r’r” hangot hallat

Éneke:
- az udvarlási időszakban tiszta, és egyhangú csiripelés figyelhető meg  

Leírás és életmód 

Egyik leggyakoribb madarunk, mely a szövőmadarak közeli rokona. Nyugat-Európában jelentősen megfogyatkozott az állománya, egyes területekről már el is tűnt. Kedveli az ember közelségét. Hazánkban még általánosan elterjedt. Táplálkozása változatos. A fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Állandó madár.

Élőhelye, költése:

Egész Európában, Észak-Afrikában, valamint Ázsia nagy részén elterjedt, de a betelepítések miatt valamennyi kontinensen találkozhatunk vele. Különböző fákon, bokrokon, állattartó telepek közelében, gólyafészkek alsó részeiben, településeken a házak ereszeiben, tetőtereiben, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges, B-típusú odúkat is. Évente kétszer, de sokszor háromszor is nevel utódokat. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, melyet tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll. A fiókák etetését többnyire a tojó végzi.


Hím házi veréb


Tojó házi veréb

 

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 970 000 - 1 250 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt csökkenést mutat (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési és a telelési időszakra vonatkozóan az MMM program szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 



A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.



A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-pasdom


2 megjegyzés:

  1. Nos ők a téli etetőm leggyakoribb vendégei. De nem bánom, hát ha nekem csak ők jutottak, jöjjenek.Tavaly is elég sok volt, szépen fogyasztották is a madárgolyókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jönnek itt is 10-12 példányt tudok megszámolni egyszerre. Elég szép pusztítást végeznek. Egy hétre rakunk ki madárkaját, ami el is fogy rendesen, mire megint fel kell tölteni. Széncinegével néha elkergetik egymást az etetőről, pedig bőven van hely mindkét faj számára. Hiába, ez van...

      Törlés