2021/10/22

Madárbarát kertünk vendégei - Széncinege

Telnek-múlnak az őszi napok, lassan hullanak a falevelek, az éjszakák és utána a reggelek egyre érezhetőbben hűvösebbek. Elég éjszaka egy kis szél, vagy eső, látványos változáson megy át a környezet, a fűszálak között egyre több a levél, a faágakon is egyre nagyobb levélszőnyeg látható napról napra. Mesés évszak a mostani, már csak a fotózás szempontjából is. 

A széncinege az a madárfaj, mely egész évben látható a kertben, jellegzetes éneküket már messziről megismerni. Mivel a kertünkben rengeteg tuja, fenyőfa, bokor van így a kis tollas barátok menedékben érezhetik magukat, a fákon meg szorgosan munkálkodhatnak, tisztogathatják őket. 

Tudta? A széncinege a cinegék között a legnagyobb termetű tollas madár. Mivel az ígért hűvös idő, az esők és a reggeli 5 fok már nem annyira kedvez a madaraknak célszerű kirakni lassan a madáreleséget, hogy átvészeljék a hűvös éjszakát...


Leírás és életmód:

Európában általánosan elterjedt faj. Az egyik leggyakoribb madarunk. Szinte minden élőhelyen megtelepszik, ahol fészkelésre alkalmas odút, vagy más üreget talál. Fiókáit többnyire hernyókkal és pókokkal eteti, melyet csigahéjjal egészít ki, ami a legfontosabb kálciumforrásuk. Télen magvakkal táplálkozik. A hideg hónapokban gyakori vendég a madáretetőnél. Megtelepedését odúk kihelyezésével, áttelelését pedig napraforgómag, szalonna vagy cinkegolyó kihelyezésével segíthetjük. Territoriális madár, a költőodút fajtársaival, a legnagyobb konkurenciát jelentő kék cinegékkel, és egyéb odúlakó énekesmadarakkal szemben is védelmezi. A hazai állomány állandó, de hidegebb teleken kisebb távolságokra kóborolhat.

Élőhelye, költése:

Városokban, parkokban, kertekben, árterekben, erdőkben, gyümölcsösökben költ. Évente egy vagy két alkalommal fészkel. Természetes vagy mesterséges odúban egyaránt költ, de ezek hiányában máshol is képes megtalálni a költőhelyét. Előfordul, hogy postaládákban, kültéri lámpatestek buráiban, korlátok csövében is nevelhet utódokat. A fészek nagyon hasonló a kék cinege fészkéhez, melyet itt is a tojó épít. A fűszálakra, vékony gyökerekre moha kerül, amit szőrökkel bélel ki. 6-13 tojást rak, melyeken a tojó kotlik.

Hazai előfordulás

Hazai fészkelő-állománya 1 330 000 - 1 610 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt növekedést mutat (1999-2015).

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó

Madárgyűrűzési adatok:

A Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban található valamennyi adat összesítése (1908-tól napjainkig)

  • Magyarországon gyűrűzött madarak száma (1951-től): 457186 pld.
  • Ebből a gyűrűzött fiókák száma: 99601 pld.

A Magyarországon gyűrűzött madarak megkerülési összesítése (1951-től):

  • Helybeni (0-5 km) megkerülések száma: 52679 pld. (11.52 %) (125212 esetszám)
  • Belföldi (>5 km) megkerülések száma: 650 pld. (0.14 %) (759 esetszám)
  • Külföldi megkerülések száma: 92 pld. (0.02 %) (106 esetszám)

A Madártani Intézet (1908-1950) és a Természettudományi Múzeum (1950-1956) szervezésében, Magyarországon gyűrűzött és külföldön megkerült madarak száma, beleértve a történelmi Magyarország területén, magyar gyűrűvel jelölt madarak adatait is: 11 pld.

Külföldi gyűrűs madarak megkerülésének száma Magyarországon (1908-tól): 57 pld. (65 esetszám)

A Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban található összes megkerülés száma adattípusonként:

  • Visszafogás: 52427 pld. (124968 esetszám)
    A gyűrűs madarat gyűrűző fogta meg ismét és engedte el az adatok rögzítését követően.
  • Megfigyelés: 147 pld. (220 esetszám)
    A gyűrűs madarat a fémgyűrű vagy a színes jelölések alapján megfogás nélkül azonosították (szabad szemmel, távcsővel, teleszkóppal, fényképről stb.).
  • Kézrekerülés: 1307 pld. (1394 esetszám)
    A gyűrűs madár valamilyen módon kézrekerült vagy a tetemét megtalálták (nem gyűrűzői tevékenység folytán)

Legtávolabbi megkerülés: 1725 km (Oroszország-Magyarország)
A gyűrűzési és a megkerülési hely közötti távolság.

Legidősebb gyűrűs madár a megkerülések alapján (gyűrűzés és megkerülés között eltelt idő): 3094 nap (8 év 5 hó 19 nap ), Gyűrűzékori kor: Fióka (P)

Legidősebb gyűrűs madár a megkerülésének körülményei: Visszafogás (belföldi)

A legnagyobb eltelt idő a gyűrűzés és a megkerülés között (ha a megkerülési adat visszafogás, megfigyelés vagy olyan kézrekerülés, ahol a madár élt vagy a friss tetemét találták meg).

Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-parmaj

2 megjegyzés:

  1. Amióta láttam egy filmet arról, hogy mások fészkét miképp "üríti ki", hogy ő költözzön bele - "annyira" nem kedvelem... Na de jó - mindig és mindenhol az erősebb győz....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sajnos így van és nem tudunk változtatni. De attól még "öltönyös" madárnak hívom magamban :o)

      Törlés