2020/12/07

Hová tűntek a madarak?

Aki rendszeresen eteti a madarakat, bizonyára már észrevette, hogy mostanában az etetőkön egyre kevesebb figyelhető meg sajnos belőlük. Egyre több internetes portálon, madárbarát csoportban is sok madárbarát sorstárs panaszkodik arra, hogy napok telnek el, hogy a tollas barátaink megjelennének és a kirakott madáreleségből ennének. 

2014 óta etetjük feleségemmel folyamatosan a madarakat, ezekről folyamatosan feljegyzéseket készítek magamnak is, illetve itt a fotónaplóban is. Nyáron és ősszel rengeteg termés biztosítja a madarak szánára a táplálékot, még a tél elején is, tehát bőven találnak betevő táplálékot. Ráadásul az enyhe decemberi időjárás is sok rovart életben tartott és ha a természet számukra ad elég ennivalót először azt fogyasztják el érthető módon. Ha beállna a hideg, a havazás egyre beljebb csalná a keresgélő madarakat a kertek etetőjéhez. 

A jelenség továbbá a madárvonulás miatt is van, illetve az európai és középső régióban tapasztalható igencsak enyhe, gyakorlatilag hómentes időjárás együttes hatása miatt alakulhatott ki.



Több dolog lehet a jelenség hátterében

Az utóbbi években Eurázsia térségében is késik, illetve a klímaváltozás előtti időszakhoz képest nagyon enyhe a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár csapatok is jóval később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, az inváziós fajok meg késnek, vagy akár el is maradhatnak (fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú, keresztcsőrű).

Csonttollúak 2015, Városliget

Ezt a hiány érzést tovább fokozza, hogy a nagyon enyhe tél, fagy-és hómentes késő őszökön, teleken a madarak találnak maguknak táplálékot, ezért pl. lakott területre jóval kevésbé húzódnak be.

Közép fakopáncs táplálékot keresve

Kiürül az ország

A jelenség következő okát az őszi madárvonulás is jelentheti. Az etetési időszak november-decemberi kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók (pl. erdei pinty, énekes rigó) már elhagyták az országot. Nem utolsó sorban a Magyarországon élő énekesmadarak általános túlélési viselkedése, hogy a közeledő hidegfront elől (amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságban érzékelnek) szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak.

Ezért érezzük, hogy szinte kiürül az ország, a tollas barátok énekhangját sem lehet szinte hallani és konganak az etetők, a megszokotthoz képest jóval kevesebb madárfaj jelenik meg a kihelyezett élelmen.

Széncinege az etetőnél

Szajkó

Fák doktora kapaszkodik

Az etetőket látogató madaraknak nemcsak ilyen évenkénti eltérései vannak, a bioritmus egy-egy évadon, sőt egy-egy órán belül is jelentésen eltérő lehet.

Csuszka

Őszapóka

Szigorú tekintetű meggyvágó

Napi bioritmus

A hosszú, fagyos éjszakát követően a madaraknak a lehető legkorábban szükségük van energia-utánpótlásra, ezért amint kivilágosodik, általában nagy nyüzsgéssel megjelennek az etetőn. Közülük is legkorábban a sűrű bokrosokban élő, ezért nagy szemű, a félhomályban is jól látó fekete rigó és vörösbegy. Két-három óra elteltével az intenzíven táplálkozó madarak kezdenek jóllakni, ezért dél körül, kora délután általában lanyhul a forgalom, különösen akkor, ha a nap is kisüt. Ilyenkor többnyire napozva, tollászkodva pihennek, isznak és fürdenek, és ha lehetőségük van rá – porfürdőznek.

A dél körüli visszaesést követően délután többnyire ismét megnő az etető forgalma, mert a madaraknak fel kell készülniük a közeledő hideg éjszakára, amikor az alvás óráiban - mozgás híján - csakis a kellő mennyiségben elfogyasztott, lehető legnagyobb energiatartalmú táplálék emésztése-elégetése biztosíthatja az állandó testhőmérséklet fenntartását (ezért is fontos odúkat kihelyezni az etetők közelébe). Az esti szürkületben is a fekete rigót, és különösen a vörösbegyet illeti a "leg" jelző, utóbbi madár sokszor még a sötétség beköszöntével is az etetőn tartózkodik. 

Harkály hóesésben

Nagy fakopáncs keresgél

Teavajat nagyon szeretik - őszapó

Nagy fakopáncs

Azért reméljük még az idei télen is lesz fagy, és hóesés - így jöhetnek a kedvenc énekesmadaraink az etetőhöz.

Esetlegesen még arra is összpontosíthatunk, hogy nemcsak egyfajta madárlesegét rakunk ki, hiszen ahány faj, annyi betevőt fogyaszt el. És persze az sem mindegy, hogy egy adott faj mennyire érzi magát biztonságban az etetőnél, valamint az is lényeg, hogy vonzó legyen számára a kert. 

Ha időtök engedi írjátok meg kommentben kedves Olvasóim milyen tapasztalataitok vannak a saját etetőtöknél.


10 megjegyzés:

  1. Csodás képek ! Bocs, de kissé irigykedem - tudom, jó gép (is) kell az ilyen képekhez, de azért szerencse és jó szem is !!!
    Azt én is érzékelem, hogy az etetőre alig jön madár - verebet meg cinkét láttam csak, lehet, megmarad idén a sok magom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. Ha ki van rakva egy etető, egy lessátor és egy beszálló fa, vagy beülő ág, kis türelemmel egész szép képeket lehet csinálni. Persze kell hozzá egy jó gép is :o) Persze szerencse is kell hozzá, hogy az adott faj éppen meglegyen.

      Törlés
  2. Nagyon szépek a fotók. Valóban kevesebb a madár, reméljük visszatérnek a kedvencek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy a blogra látogatott :o) Sajnos igen, érezhetően kevesebb.

      Törlés
  3. Köszönöm szépen a tartalmas leírást ! Nagyon tanulságos volt. Remélem hogy most már jönnek a szépségeim. Nálam a széncinegék nagy vendégek minden évben. Most már a hidegek beálltával remélem egyre többen jönnek , nemcsak ők hanem más madárkák is. Itt mindég van élelem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen - remélem tényleg egyre többen jönnek, most már itt van a hideg és még hidegebb lesz. Majd kíváncsi vagyok a fejleményekre

      Törlés
  4. Köszönöm ! Imádják a fekete szotyit , remélem jönnek. Sőt még a cinegegolyót is szívesen fogyasztják pedig sokan panaszkodnak rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam a cinkegolyó rendesen fogy, az őszapók szeretik. Múltkor 6 db csüngött rajta 🙂

      Törlés
  5. Sajnos nálam is hiányoznak a madarak, jóformán csak a cinkék járnak.Gondolom, hogy a képeid korábbi években készültek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze ebben a posztban inkább a jelenségről írok, a képek régebbiek. De van pár újabb szösszenet, ahol már mostani, saját kertben készült fotó láthatóak.

      Törlés