2021/10/28

Madárbarát kertünk vendégei - Ökörszem

Nálam az egyik nagy mumus a kerti madarak fotózása során az ökörszem. Folyamatosan hallom a hangját, de nem könnyű kiszúrni, hogy ott van a faágon, vedd észre és fotózd le most. Igazából a kerti madárles ötlete is akkor jött, amikor egy hideg novemberi napon kint áltam kertben és egyszer csak megjelent ez a madárka. Akkor még viszonylag új volt a madáretető a kertben és azt fedezte fel, valamint a kerti tavat... 

De hogy mit is érdemes tudni erről a pöttöm, de annál izgágább madárkáról katt a linkre.


Leírás és életmód

Hazánk és Európa egyik legkisebb termetű madara, hossza 9 cm, súlya 6-8 gramm. Kis mérete ellenére hangja igen erőteljes és messze hangzó. Farktollait gyakran merőlegesen felmereszti. Rovarokkal, pókokkal táplálkozik, melyeket a talajon és a talajközeli növényzeteben kap el, télen apró fűmagvakat is fogyaszt. Rövidtávú vonuló, illetve kóborló. Télen a hegyekből alacsonyabban fekvő területekre húzódik. Ilyenkor az ország egész területén, bokros árokpartokon, nádasokban és településeken is gyakori.

Élőhelye, költése:

Egész Európában, Ázsia nagy részén, Északnyugat-Afrikában, valamint Észak-Amerikában megtalálható. Rendszerint a középhegységek erdeiben, sokszor patakpartok közelében fészkel. Évente kétszer költ. Zárt fészkét leggyakrabban partoldalakba, a fák alámosott gyökerei közé, de mindig sűrű növényzet takarásába építi. A vízirigóéhoz hasonló gömb alakú fészket a hím építi, melyhez leveleket, mohát, páfrányokat, fűszálakat használ fel. Bejárata rendszerint a felső részen található. 6-7 tojásán a tojó egyedül kotlik, de a fiókákat mindkét szülő táplálja.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 27 000 - 53 000 párra tehető (1999-2002) és stabilnak mondható (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési és a telelési időszakra vonatkozóan az MMM program szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép(ek)

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

További célom a kertben egy "ökörszem kastély" megépítése, melynek segítségével az ökörszemet oda tudjuk csalni az etető közelébe. Hogy ez hogyan sikerült és hogyan valósult meg a későbbiekben tudok majd beszámolni róla kedves Olvasóimnak.

Forrás:https://www.mme.hu/okorszemet-szeretnek-az-eteton-menu

2 megjegyzés:

  1. Az az érzésem, hogy hozzá sem volt még szerencsém...
    Érdekesek azok a grafikonok...olyan hihetetlennek tűnnek azok a számok - nekem. Vagy nem jól értelmezzem ? Pl. 2020-ban gyűrűzött madár-szám majdnem 2000 volt ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt írja az MME oldala. Mondjuk ezeket a számokat akkor lehetne leellenőrizni, ha lenne egy internetes monitoring rendszer, amit folyamatosan frissítenek. De kinek lenne erre ideje?

      Törlés