2021/11/01

Madárbarát kertünk vendégei - Karvaly

A kerti les 1. évadjának nagy meglepetése volt a Karvaly megjelenése az egyik nap. Ha a kismadarak észreveszik, akkor szinte mindegyik kis tollas barát eszeveszett menekülésbe kezd, a szajkók torkuk szakadtából rikácsolnak, cinegék éles  hangjukon riasztanak.

Hamar eljut minden erdőlakó fülébe, hogy légy óvatos, itt bizony veszély közeleg....!

Leírás és életmód 

Apró madarak elejtésére specializálódott ragadozó, városi környezetben is költ. A két nem közötti méretkülönbség kifejezett, a tojók nagyobbak. Magyarországon általánosan elterjedt faj. A hazai állomány állandó, télen észak-európai madarak is érkeznek hozzánk.

Élőhelye, költése:

Eurázsiában és Észak-Afrikában él. Kedveli az olyan erdőket, ahol nyílt vagy cserjés részek is találhatók. Ha lehetősége van rá, gallyfészkét fenyőfélék sűrű ágrendszerébe építi és puha növényi részekkel béleli. A fészekalj 3-8 tojásból áll, a fiókák 35 nap kotlási idő után kelnek ki a tojásból. A fiatalok gyorsan fejlődnek, négy hetesen már elhagyják a fészket. A karvaly szinte kizárólag énekesmadarakat fog, a tojók időnként galamb nagyságú zsákmányt is elejtenek.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 3 300 - 4 300 párra tehető (2000-2012) és bizonytalan trendet mutat (1999-2015, a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép(ek)

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-accnis

2 megjegyzés:

  1. Évekkel ezelőtt szemtanúja voltam, ahogy egy karvaly elkap egy vadgerlét. Nem mondhatnám, hogy felemelőlátvány volt - még akkor sem, ha tudom, a karvalynak is enni kell, hogy fennmaradjon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt történetesen a rengeteg verébre támadt december vége felé, amikor a sövénynél elég sok volt belőlük. Hogy aztán elkapott-e belőlük vagy sem, azt nem tudom, de akkor még nem volt reflexiós üveg a lesben és kidugtam a fejem - elég meglepetten nézet. Ez a képen is látszik :o)

      Törlés