2021/10/16

Élet az etetőkön

Bevallom, most nem is annyira az őszi tájak fotózását várom (bár persze ilyenkor mesés képeket lehet készíteni, ha rászánja magát az ember az utazásra és korán kelésre), hanem a naptárat figyelve a téli madáretetésre, annak előkészítésére koncentrálok inkább. Célszerű ilyenkor az etetőt megvizsgálni, nincs-e javítani való rajta, hová lehet és érdemes almát, cinkegolyókat kihelyezni. Érdemes figyelni az időjárást, most már az éjszakák és a reggelek rendkívül hűvösek, így szép lassan elkezdtünk madárbarát kertünkbe szotyit, napraforgó magot is kirakni, kikerült a tavaly vásárolt cinkegolyó önetető is. Bár még azért nincs akkora forgalom, bízom benne, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is sok látogatója lesz kertünknek, várnak majd meglepetések is. Ha sokáig nem érkezik semmi érdemes körbe nézni szajkó bár nagyon szép madár, sok félős tollas barátot el tud zavarni, ragadozó madár is (mint pl. karvaly is megjelenhet).  
A kert lassan elveszti nyárutó szépségét és várja a tél lassú, de elkerülhetetlen érkezését...


Gerle nagyon gyakori vendég

Virágból az egyik utolsó próbálkozó

Cinkegolyó önetető - tavaly nagy sikert aratott

Matyi madár megtalálta a közelben lévő diót

Őszi rózsák pompáznak, atalanta lepkével


A sziklakert ékessége

Szajkónak vajon mire fájt most a "foga"?

A fű úgy van kitalálva a kertben, hogy a kisebb madaraknak védelmet nyújtson

A tujákat meg szeretik a cinegék is

Néhány madár a tavalyi látogatókból, a teljesség igénye nélkül:

Fekete rigó

Szajkó

Zöldike

Vörösbegy

Őszapóka

Szigorú tekintet - zöldike

Érkezés - őszapó

Vörösbegy


Örvös galamb

Szarkák, csak távolról figyelik, de nem jönnek le

Tengelic az itatónál

Tavaly legnagyobb meglepetése az erdei szürkebegy volt

Számomra egyik legnagyobb érdekesség volt: karvaly a kerítésen!

Házi rozsdafarkú

Mivel ez lesz a 2. évad madáretetés szempontjából kertünkben bizakodóak vagyunk. Hamarosan felhúzzuk a kerti lest, hogy ne fagyjunk kockára a hidegben, és kíváncsian várjuk milyen vendégeink lesznek idén.

3 megjegyzés:

  1. Én is feltöltöttem a téli etetős készletemet, de még nem tettem ki semmit.Lehet, hogy már kellene ?
    Ebből a sorozatból most a "pózba-állt" kis vörösbegy lett a kedvencem.Olyan érzésem van, mintha kérdezné: "Na most jól állok a fotózáshoz ?"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy gondolom, hogy igen, mivel reggel már hűvös idők járnak, itt most 4 fok van. Bár van olyan elmélet is, hogy igazából akkor kell kirakni madárkaját, ha hó borítja a tájat, de mikor van errefelé hó? Mindenesetre a tollas barátoknak a hűvös éjszaka átvészeléséhez jó, ha van kint ennivaló.

      Törlés
    2. Vörösbegy: köszönöm szépen, nagyon cuki kis madár és mindig érdeklődve figyelte, hogy mi történik az etető környékén :o)

      Törlés