2019. október 8., kedd

Vaddisznók Révfülöpön

Édesapám sokat van lent a telkünkön Révfülöpön és bizony nem csak rémhírek, hogy egyre több vaddisznót látni a nyaralóövezetben, mivel rendesen elszaporodtak, hanem valóság. Fotózás szempontjából jó, de a nyaralók, ott lakók  már nem örülnek neki annyira. Régen gyerekkoromban csak esténként lehetett őket az autóból látni, ahogy áthaladnak a víz felé este 10-11 körül, most viszont már akár fényes nappal is megjelenhetnek a kertben, alig egy hónapja még a kismalacokkal is...Azt már régóta tudtam, hogy Balaton élővilága nagyon változatos, és tapasztaltuk is. Láttunk a kertben kávézás közben erdei siklót, őzike sétált a szomszédnál, vadnyúl rendszeresen felbukkan egy pillanatra, megcsodálhattam ahogy az utolsó gyurgyalagok is elmennek, és az utóbbi időkben sokszor vaddisznóval is összefuthattunk.
Persze hátránya is van a dolognak, mert esténként a lakóövezetből nem mernek kimozdulni az emberek, esetleges vaddisznó találkozástól tartva. Szerencsére még tragédia nem történt, de volt olyan eset, hogy egy nyaralótárs kutyája áldozatul esett. Egyre több csapdát helyeznek el nekik, így próbálják visszaszorítani őket.


Hogy jövőre megoldódik ez a helyzet, nem tudni, szerencsére pár fotó készült róluk. Bár tény, hogy azóta ötször meggondolom, hogy hajnalban lemenjek-e napfelkeltét nézni a partra.
Ha az elbozótosodott területeteket rendbe teszik, a vadásztársaság is teszi a dolgát talán jövő nyárra normalizálódik a helyzet. De addig miközben lemegyünk a vízhez legyünk azért éberek... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése