2019. október 5., szombat

Mesekastélyok Morvaországban I. - Valtice

Mostanában feleségemmel megszerettük az egynapos utazásokat. Mondjuk van egy kevésbé előnyős velejárója: korai keléssel jár és viszonylag késő este ér haza az ember, de valamit valamiért - cserébe nagyon sok szép látnivalót láthatunk.
Ez most sem volt másképp. Korábban azt hittem, hogy csak a II. Lajos mesekastélyai nyújtanak ilyen csodát, de nem, máshol is vannak ilyen építmények, mesekastélyok, melyek a múlt egy részét őrzik magukban. 
A Világörökség részét képező Lednice-Valtice-i Kultúrtáj második legnépszerűbb kastélya, a monumentális barokk stílusú valticei kastély volt a Liechtenstein hercegek téli rezidenciája.
Erről az utazásunkról állítottam össze egy kisebb beszámolót Olvasóimnak.

Valtice Kastély téréképe

A Liechtensteinek és a borkultúra találkozása 

A Világörökség részét képező Lednice-Valtice-i Kultúrtáj második legnépszerűbb kastélya, a monumentális barokk stílusú valticei kastély volt a Liechtenstein hercegek téli rezidenciája. A kastély pincéjében az ország legjobb vinotékája rejtőzik, míg a hatalmas területű angolpark számos látnivalóval várja a látogatókat.

Amikor megérkeztünk, nem csalódtunk. Lednicét és Valticét, illetve kastélyaikat, Morvaország mesebeli kastélyainak is nevezhetjük, hiszen páratlan szépségű épületkomplexumok ezek, ahol csak úgy tátja a száját az ember, ezért lett a poszt neve is ez. A kastélyok a Liechtenstein család birtokában voltak, akik Csehország leggazdagabb és legnagyobb hatalommal bíró családja volt. Lednice a nyári, míg Valtice a család téli rezidenciájaként szolgált, akiknek egészen a második világháború végéig a birtokukban voltak, de ekkor ezeknek a csodaszép épületeknek is az államosítás lett a sorsa.


A kastély előtti rész madártávlatból

Mária mennybemenetele templom látható a kastély előtt

Szép szökőkút a kastély előtt

Páratlan szépség, nem lehetett nem észrevenni

A kertben szép szobrok és virágok is láthatóak
Valóbban meseszép volt
A közeli városra messze el lehetett látni, szerencsére az idő is szép volt
Kíváncsian vártuk, hogy mit láthatunk bent...
Bizony, lenyűgöző ez így...
Ilyenkor mondogatom magamban, hogy bizony nem semmi ahogy rendben tartják, ha kell felújítják ezeket az épületeket, nagyon sok pénzbe kerülhet. A gyönyörű berendezéseket karban kell tartani, a szemetet rendszeresen eltakarítani, a környezetet rendben tartani. Egy szó, mint száz van vele feladat.

Ezt a kastélyt csoszogós kastélynak is nevezik, sajátossága, hogy úgy lehet benne közlekedni, hogy felveszünk egy a kastély által felkínált papucsot és azzal csoszogva lehet közlekedni. Nekem először egy kicsit fura volt, de később annyira megszoktam, hogy alig akartam visszaadni, amikor kimentünk :o)

A kastély belső részéről is készültek fotók, ezeket kommentár nélkül mutatom be Olvasóimnak:
Mielőtt továbbindultunk a következő mesekastélyhoz, kint és az udvarban készítettünk pár fotót még.

Valtice, a kastély udvara
Szép - csak röviden
Megérte elmenni
 

Ahogy ilyenkor lenni szokott szorított az idő, mennünk kellett tovább.  A második mesekastély Lednice volt, de erről már egy másik posztban számolok be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése