2019. október 6., vasárnap

Lednice híres minaretjének története - avagy Európa legnagyobb minaretje

Utazásunk utolsó állomása aznap egy igazi minaret volt, szintén nagy kíváncsisággal vártuk feleségemmel.

A minaret vagy a „török torony” a Lednice kastély kertjében található. Ezt a vonzó tornyot I. Alois József herceg építtette Josef Hardtmuth építész tervei alapján a 18. és 19. század fordulóján. Ez a karakter kivételes konstrukciója Európában, közel 60 méter magas - így a földrész egyik legmagasabb minaretje. 

A Lednice minaret fontos turisztikai látványosság és a mór építészet egyedi példája Csehországban.


De ne szaladjunk előre. A minaret, mint ahogy a fotón is látható jóval messzebb van ezért oda hajóval vagy lovaskocsival el kellett jutni. Mivel a többiek is, ezért mi is a hajóutat választottuk oda. Nem bántam meg. Fantasztikus látványban volt részünk útközben és egy pillanatra a jégmadarat is láthattuk. 

Már várt ránk a hajó, amivel mentünk
Elindult, engem a víz látványa mindig megnyugtat...
Szép lassan közeledtünk a célhoz: a minarethez
Ahogy haladtunk, egyszer csak feleségem megszólalt: "Ott a jégmadár!"
A teleobjektív most nem volt nálam, de pár másodpercre sikerült lefotóznom
Nekem a jégmadár mindig a legváratlanabb helyzetekben bukkan elő
Azért a giccs most sem maradt el egy műbékapáros szerepében
Ő is ott fürdőzött békésen
És a hajó, amivel utaztunk...A legenda szerint a liechtensteini Alois Joseph herceg új templomot akart építeni Lednice faluban, ám a bróni konzisztérium nem engedte meg. A herceg ezért állítólag dacolva építette az iszlám szentélyt.


Sokkal valószínűbb változat azonban, hogy az osztrák herceg más európai arisztokratákat utánozni akart. Abban az időben divatos volt az ókori és keleti világ egzotikus épületeit parkokba és kertekbe helyezni. A minaret építése előtt számos inspiráló épület, például egy ősi gyógyfürdő vagy egy kínai pavilon épült a Lednice kastély kertjében.


A már nem létező Lednice kastélyparki 
kínai pavilon újabb 
bizonyítéka volt korának a nemzetközi romantikus kilátásainak és trendjeinek.


A minaretnek megvan a maga egyedi stílusa a tervezőjének köszönhetően. A tornyot Josef Hardtmuth, a híres ceruzadetektor és a Koh-i-noor cseh cég alapítója tervezte, amely a ceruzák egyik fő gyártója. Lehetséges, hogy a Lednice minaret később a ceruza találmányának ihletévé vált, mivel az alak ezt tökéletesen tükrözi.


A minaret így látható messziről
No még egy képet róla

A minaret építése ambiciózus vállalkozás volt. Az építkezéshez használt kőtömbök körülbelül 100 kg súlyúak voltak, és egy mocsaras talajra építették. Az alapok megszilárdítását bérelt munkások végezték 500, 17 méternél hosszabb faoszlop felhasználásával. A torony súlyának egyenletes eloszlása érdekében 96 erős húros rácsot fektettek vaskapcsokkal. Ezen az alapon egy négyszögletes egyszintes mecset épült, árkádgalériával és oszlopokkal. A torony magassága 60 méter, három galériával rendelkezik, és a legmagasabb kilátópontra 302 lépcsőn lévő önhordó spirális kő lépcsőn keresztül lehet elérni.
Ne hagyja ki a 60 méteres csigalépcsőn a felmenetelt a Lednice park csodálatos kilátásáért
Kicsit ugyan rémisztő.... 302 lépcsőfok!
Az ácsok a török állványzat stílusát használták az építkezéshez, ami Európában az akkoriban szokatlan volt. Az építőmunkások nem ismerték az ilyen típusú állványokat, és aggódtak a biztonságuk miatt. A munkások megnyugtatása érdekében a közeli chateau istállókból származó lovassági tizedes lovát biztonságosan lovagolta az állványon. 7 éves építkezés után a minaret 1804-ben befejeződött, anélkül, hogy a munkásokat súlyosan sérült volna meg.A csigalépcsőkön felérve viszont fantasztikus látványban volt részünk. Ehhez az időjárás is segített, viszonylag jó fényviszonyaik voltak. Íme az ott készült képek kommentár nélkül:
A minaret alsó részén nyolc szoba van, gazdagon díszített mennyezettel, falakkal és padlóval, valamint keleti díszekkel. A szakértők szerint ezt a munkát az arab országok művészei végezték. A minaret elsősorban kilátótoronyként szolgált a Lednice-Valtice teljes területének megtekintésére. Az 1. emeleten a Liechtensteins elhelyezte egzotikus gyűjteményeit.
Manapság a Lednice minaret az egész Lednice-Valtice terület domináns tulajdonsága, és fontos turisztikai attrakció. Egyedülálló példa a mór építészetre a Cseh Köztársaságban. Míg a minaret soha nem szolgált vallásos célokra, fontos kilátótoronyként szolgált - egy jó napon egészen 90 km-re fekvő Bécsig láthatjuk.

Visszafelé lovaskocsival mentünk, egy igazi élmény volt. Utána indultunk hazafelé, mert jó még viszonylag elfogadható időben Törökbálintra érkezni. Tartalmas egy kirándulás volt az biztos :o)


Pár fotó a lovaskocsiról útközben:
Hasznos információk:

Lednice kastély

Zámek Lednice
Zámek 1

Lednice 69144 CZ

Lednice kastély: +420 519 340 128

E-mail: lednice@npu.cz

Webhely: https://www.zamek-lednice.com/en

Minaret torony

E-mail: lednice@npu.cz

Webhely: https://www.zamek-lednice.com/en/visitors-információk / túrák / 781-minarettjéből

Beránková Lenka

Státní zámek Valtice

Zámek 1

Valtice 691 42 CZ

Beránková Lenka: +420 777 555 782
E-mail: berankova.lenka@npu.cz

Weboldal: https://www.zamek-valtice.cz/en

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése