2019. július 29., hétfő

Pozsony, Szent Márton-dóm

Ha már Szlovákiában vagyunk, kihagyhatatlan Pozsony. Mivel visszaindulásig volt egy kis időnk, ezért a Szent Márton-dómot néztük meg a nap zárásául. 

Pozsony városának legjelentősebb szakrális jellegű építményeként áll a szlovák főváros legnagyobb, legjelentősebb és legdíszesebb gótikus temploma, a Szent Márton-dóm. Koronázó templomként is számon tartják, 11 magyar királyt koronáztak meg falai között, a nemzeti műemléket több világszerte ismert művész munkája díszíti.... Koronázó templomnak is nevezik, mert 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt koronáztak itt. A Dóm mai kinézetét az 1878-as átépítés után nyerte.  Ezzel egyidőben készültek Carl Geyling bécsi műhelyében az ablakok.
A templom története
A székesegyház alapjait az 1300-as évek elején fektették le a korábbi román templom helyére, három hajója egyforma magas, tornya egyúttal őrtoronyként is funkcionált a kezdeti időkben, mivel a vársánc mellett állott – ezt a védő jellegét az idők során azonban elvesztette. Szent Megváltónak és Szent Mártonnak szentelték fel 1452-ben a dómot. Igazi pompáját 200 évnyi folyamatos építése-átépítése során érte el, mindeközben reneszánsz elemekkel is bővült. Számtalan hírneves mester kézjegyét viseli magán, az egymást váltó nemzedékek olyan kiválóságai fordulnak meg itt, akik nevéhez a bécsi Szent István-dóm vagy a prágai Szent Vitus-székesegyház építése is fűződik. Barokk szobrainak javát a nagy osztrák művész, Georg Raffael Donner alkotta, aki mintegy 10 esztendőt élt és alkotott a városban. 85 méteres neogótikus tornya büszkén tartja a 150 kilós Szent Korona másolatát, ami az 1563 és 1830 között itt zajlott királyok koronázási ceremóniájának szimbóluma. Az uralkodók sora Miksával kezdődik, és V. Ferdinánddal végződik, kivétel nélkül a Habsburg családból. 11 király és 8 királyné koronázási szertartását végezte el itt a magyarországi katolikus egyházfő.
1833-ban villámcsapás okozta tűzben teljesen leég az akkorra már barokk stílusban átépített templom, felújításánál a korábbi gótikus jelleghez tértek vissza. Ekkor épült a ma is látható jellegzetes neogótikus torony is.

Míg a természetben a madarakat csodálom, addig egy dómban a szépsége, monumentalitása fog meg. Mesés, hatalmas belső tér, csodás ablakok.... Lélegzetvisszafojtva és megilletődve nézek körbe.

Ugye hogy nem semmi? Hát még élőben... 

Az első pozsonyi templomot vélhetőleg a várban alakították ki, ahol a prépostság és a káptalan székhelye is volt. Ez azonban később a vár védelmi funkciója révén kedvezőtlenné vált, ezért Imre király megkérte III. Ince pápát a prépostság átköltöztetésére a váraljába. 1204-ben megkapta az engedélyt és a prépostság el is költözött. III. Honoriusz pápa 1221-ben engedélyt adott a templom elköltöztetésére is. A mai dóm helyén állt egykori román stílusú templom építését ebben az időben kezdték el, a Legszentebb Megváltónak szentelték (vélhetőleg a vártemplom is a Megváltónak volt szentelve).

Ebben a templomban három oltár volt, melyeket a Legszenteb Megváltónak, Szűz Máriának és Szent Istvánnak szenteltek. A Szent Márton-dóm így a legrégibb pozsonyi plébánia. 1302-től a prépost és város egyezségének értelmében a város lakossága is használhatta a templomot, ami azonban gyorsan kicsinek bizonyult, így 1311 és 1314 között a köréje külső falakat emeltek és lényegében egy új, nagyobb templomot építettek fel ezáltal.
Az már gótikus stílusban épült és magába foglalta az előző templomot is, melyet akkor még nem bontottak le. Feltehetőleg eredetileg háromhajós bazilikát szerettek volna építeni, de végül megmaradtak az egyterű három hajós templom mellett. Felszentelése csak 1452-ben történt meg Gergely esztergomi érsek által a Legszentebb Megváltó (a régi templom) és Szent Márton (az új templom) tiszteletére. Ebben a templom szentélye a mainak csak közel 1/3-át tehette ki. Mátyás király idejében 1467-1487 között került sor a templom mai méretűre történő megnagyobbítására, feltehetőleg ekkor tűnt el a Szent Megváltó temploma.
Ez az évszám a boltívek tartópillérein több helyen is fel van tüntetve. Később a 15. és 18. század között többször építették át, toldották meg újabb részekkel. 1863 és 1878 között, Heiller Károly kanonok idejében eredeti gótikus stílusát megújították Lippert József építész tervei szerint. Ezt a 20. század közepén sikerült részlegesen tönkretenni, majd az 1972-ben átadott Szlovák Nemzeti Felkelés hídról levezető forgalommal elvágni a Váraljától. 1563 és 1830 között itt koronáztak meg 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt.

Mesés látnivaló volt. Rengeteg videó is készült a templomról, Pozsonyról, a várakról, majd ha egyszer lesz időm összevágom és kisfilmet készítek bemutatónak... De addig is a fotókban gyönyörködünk feleségemmel. Megérte egy napot Szlovákiában tölteni, még ha majdnem szó szerint megfőttünk...

Végül találtunk egy kellemes éttermet, ahol egy kellemes esetebédet elfogyasztottunk. Jó kis túra volt, ahol most nem madarak és kisállatok, hanem várak és egy fantasztikusan szép dóm volt a főszereplő. No és Szlovákia elbűvölő tájaival....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése