2019. március 30., szombat

Tavaszi nagytakarítás

Már egy ideje halogattam, de most már muszáj volt a les teljes kipucolása, kitakarítása. Így szombat reggel már korán kimentem, kitakarítottam teljesen az itatót (hiszen koszos, büdös vízben még a tollas barátok se szeretnek bemenni). Az itatóban lévő fákat kitettem száradni, rájuk fért egy kis szabadlevegő. Friss mohákat szedtem a közelben,  hallgattam a madarak csicsergését, sokszor csilp-csalp füzike jellegzetes hangját véltem felfedezni. Jó három órás feladat egy ilyen munka, de meghálálja magát. Még jó egy-két hónap míg a lesnek lesznek látogatói, addig még lehetnek meglepetések. Tavaszi dekorációt is csináltam, amikor megjelennek az első vendégek látni a meglepetést rajtuk, ha körbe néznek...


Néhány kép a les tavaszi nagytakarításáról...


Az itatóban lévő fákat kiraktam száradni, kis szabad levegő rendesen rájuk fért...


A vizet le kellett engedni, a medencét meg kellett várni, hogy teljesen megszáradjon, mielőtt újra feltöltöm.


A téli hónapok alatt nagyon koszos lett a víz, ami sem a környezetnek, sem a madaraknak nem jó.


Friss mohákat szedtem, dekorációnak. Vélhetően most sokáig nem fog ott maradni, a rigók sokszor elviszik fészekanyagnak.

Bizony nem kis feladat ez sem, de tényleg megéri. Ha kimegyek a madárlesbe most már csak nem pár órát, hanem egész nap ott vagyok. Délelőtt és délután változik a madarak felhozatala, érdemes várakozni. Tavasszal várható olyan fajok megjelenése, ami ilyenkor jellemző, mint a csilap-csalp füzike. Lássuk, mit is láttam aznap... Természetesen ilyenkor az állomány leegyszerűsödik is egy kicsit mondjuk a télhez képest...

Csilp-csalp füzike, már régóta lencsevégre szerettem volna kapni.Örvös galamb jelent meg hirtelen, "félelmetes" ahogy hirtelen megjelenik és rászáll a beülő fára. 
Széncinege sosem hagyja cserben az itatót. Most sem volt másképp.És milyen jól mutat az új dekorációban :o)Kis tavaszi hangulatot idéző pillanat... Kedves fotó ez nekem.

Csilp-csap füzike érkezett! Kedvenc madaram, főleg tavasszal látható és akkor sem mindig. Készítettem is róla pár fotót.
Kis cukiság megszomjazott. Ilyenkor mondom, hogy meghozta a munka a gyümölcsét.


Meggyvágó is ivott a friss vízből. 


Szemlátomást tetszett neki is a kitett moha. Zöld a zöldben.


Csilp-csalp füzike pancsolni jött. Ismétlem önmagam, de tényleg jó volt nézni.
Seregély jött! És szemlátomást szerelmes :o)


Fekete rigó is megjelent. Ők is időszakos vendégek valamiért.


Örvös galamb keresgélt a közelben.


Már nem teszek be a fába nekik mandulákat, de még keresgélik a harkályok is.


Bevált a tavaszi dekoráció, szépen rászállnak a kék cinegék.


Harkály koma a magot sem veti meg tápláléknak, főleg ha a fában nem találja meg kedvenc csemegéjét.


Zárásnak meg egy seregély portré.


Nagyon megszerettem ezt a madárlest, először nem is gondoltam volna amikor elkezdtük a megalkotását, hogy ennyi kedves pillanatot fog adni nekünk. 2014-ben született meg az alapötlete Bodó Richárd kedves barátomtól, aki most mivel vidékre költözik kiszáll sajnos a közös projektből. Így az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel 100%-os lestulajdonos lettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése