2018. június 30., szombat

A dörgicsei romtemplom

Miközben a levendulákat fotóztuk és gyönyörködtünk a tájban egy kimagasló tornyot vettünk észre. Erről kiderült később, hogy egy templomrom. Természetesen nem hagyhattuk ki, ha már ott jártunk. Már magáért a látványért megérte, de tökéletesen alkalmas szabadidő eltöltésére, piknikre, vagy ahogy egy pártól megtudtuk randihelyre is.

A Halomhegy lábánál, a Dörgicsei-medencében fekvő hasonnevű falu mindössze egyike lenne a Balaton-felvidék szép fekvésű településeinek, ha nem büszkélkedne egyszerre három Árpád-kori templomrommal.
Dörgicse vidéke - az itt megtalált régészeti emlékek tanúsága szerint - már az újkőkor óta lakott terület. A leggazdagabb anyagot az ősi leletek közül a közel négyszáz évig tartó római uralom emlékei képviselik. Faragott sírköveik nemegyszer középkori épületek feltárásakor kerülnek elő, hiszen eleink gyakran felhasználták azokat építőanyagként. Kisdörgicse, de különösen Alsó- és Felsődörgicse sok száz éves egyházi emlékei múltjuk, szépségük és különleges építészeti sajátosságaik okán egyaránt említésre méltó, becses műemlékeink közé tartoznak.

Alsódörgicsei (Boldogasszony dörgicsei) templomromA Balatontól négy kilométerre, északra találjuk a falut. A falu felett a Gerenye-hegy oldalában, mint egy felkiáltójel magasodik a XIII. században épült román stílusú erodtemplom nyugati oromfala 22 m magasra. Az oromfal felso részén három ikerablak látszik, amelyek közül a déli már felújított, míg a másik ketto eredeti állapotban van. A romkertbe felmenve a templom alapfalai és az északi oromfal (torony) bolthajtásai megkapó képet mutatnak. Jeles érdekessége a romnak az akusztikája. A rom mellől gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra. A rom melletti területen tökéletes, rendben tartott pihenőhely van kiépítve.
Gernye hegyi pihenő - Panoráma Szalonnázó: Az Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom mellett található a Gernye hegyi pihenő. Ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a szemközti Balázs-hegyre, alsófalura és a Zánkáig futó szőlőkordonokra. Ugyanitt tűzrakóhelyek is régóta várják a megpihenni vágyó vándorokat.
Közben egy napfürdőző gyíkot is megláttunk, pont olyat, amit már régóta szerettem volna lencsevégre kapni. No, nem kellett több, szép lassan próbáltam megközelíteni. Itt is a három lépés, egy fotó elvét alkalmaztam. Elég sokáig eltűrt, türelmes egy "jószág" volt.

Igazából nem is tőlem, hanem egy másik gyík "elvtárstól" szaladt el. Jobban örültem volna egy teljes, nem farokmentes képnek is, de így is jó volt. Régi vágyam vált valóra, és persze virtuális galériámba is elraktároztam őt...
De még mielőtt elindultunk volna vissza a szállásunkra pár fotót még készítettünk e csodás helyről.És készült ismét egy fotó a blog írójáról - mostanában egész sokat engedem lefotózni magam :-) Remek kirándulás volt, csak ajánlani tudom kedves Olvasóimnak ezt a mesés helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése