2014. március 16., vasárnap

Itatós madárles építése

Már egy ideje figyeltük, hogy egyre jobb minőségű madár fotók készülnek tollas barátainkról közösségi oldalakon, melyekről 100% biztonsággal megállapíthatjuk, hogy madárlesből készültek. Mivel sok helyen nem tilos az így készült fotók feltöltése - és természetben járással, úgymond cserkeléssel nehéz jól sikerült fotót készíteni és ebben az évben elhatároztuk, hogy mi is építünk egy itatós madárlest. Ennek megtervezése, létrehozása, lebonyolítása nem is egyszerű feladat. Kell egy fő tervező, akinek fejéből kipattan az ötlet és meg kell tervezni és hosszas előkészületek szükségesek, számolások, anyagbeszerzések - és olyan hely, ahol ezt elő is tudjuk állítani. Természetesen nem csak úgy nekivágtunk az építésnek, hosszasan keresgéltünk, teszteltük a lehetséges és számításba jöhető helyeket, ahol aztán később véglegesen betelepíthetjük az itatós madárlest....  A fő lényeg olyan fotók készítése, ahol a madár élesen látszik és a háttér szépen elmosható fényképezőgépünkkel....
Hadd köszönjem meg itt Bodó Richárdnak, aki a lest megtervezte, Varján Andrásnak és Péter Bengőnek  aki segített kivitelezni, megépíteni, létrehozni. Bodó Richárd kollégával logisztikában is sokat segítettük egymást, tervünk megvalósításában. Azért valljuk be egy ilyen les nagyszerű dolog, viszont az évek során meghálálja majd magát.
Így nézett ki 2014-ben, itt még talpak nélkül

Akkor lássuk az első szükséges lépéseket az előkészületekhez:

Mit is kell tenni ilyenkor?

- Olyan környezetet kell találni, ahol sok madárfaj él (akár állandó, akár vonuló);
- A helyszín külső szemlélő számára védett legyen, illetéktelen személyek ne vegyék észre;
- Fontos a tájolás! Vagyis a fény úgy érje, hogy reggel is lehessen fotózni, no meg délután is, jó idő esetén;
- Védett legyen a madarak biztonság érzete szempontjából is, ne érezzék azt, hogy esetleg csapda lehet;
- Lehetőleg macskamentes övezet legyen, ne fogják el tollas barátainkat, így elijesztve őket a lestől;
- A talaj könnyen ásható legyen, ha beülő ágat akarunk betenni;
- Először nem talpas lest terveztünk, hanem földbe ástuk később rájöttünk, hogy ez így nem az igazi. Viszont ebben az esetben biztosítani kell egy "feljárót" az emlősök számára, hogy ők is tudjanak inni a vízből;
- Ha erdőben van, gondolnunk kell arra is, hogy meg kell tölteni időnként vízzel - erre legyen lehetőség;
- Fontos! Mielőtt nekikezdünk vegyük fel a kapcsolatot olyannal, aki már épített ilyet, lehetőleg hozzáértőt, tapasztalatszerzéshez.

Néhány fontosabb adat: a les alapterülete 200*150 cm, az itató 200*150*5 cm-es ami egyenlő 150 liter víz mennyiségével. Elégséges mennyiség 4*20 liter. Nem töltjük teljesen fel, mert a kisebb énekes madarak nem mennek be három-négy cm-nél mélyebb vízbe teljesen érthető módon. 

Mint írtam eredetileg a kunyhót földbe ástuk egy méter mélyen, de további kutatások és tapasztalatok azt bizonyították, jobb talpakkal ellátni a lest. Először árnyékoló hálót használtunk, ami nem vált be teljesen - ezt később reflexiós üvegre cseréltünk. Az építéshez OSB lapot, fenyőlécet szereztünk be és használtunk, tófóliát vettünk és olyan hálót, ami árnyékol (amit később már elveszített funkcióját, mert biztonságosabb helyet találtunk). A les elhelyezésében döntő szempont az is, hogy mindig legyen fény - ellenfényben nem fotózunk. Így néz ki a les megrajzolva:
A tervek Bodó Richárd tervei

Télen, illetve már a hidegebb időben mindig használunk madáretetőt,  amit folyamatosan fejlesztünk (erről későbbi bejegyzésekben lesz szó), nagyon fontos egy beülő ág, amikor tollas barátunk inni vagy esetleg enni jön, rá tudjon ülni valamire és persze a kép szempontjából sem mindegy. A készletet folyamatosan fejlesztjük. 


Fontos ! A beülő ág legyen úgy elhelyezve, hogy ne alulról legyen a madár fotózva, mert az hiba! Elsődleges szempont: nem fotózunk így madarat. Én már megjártam ezt az utat és tapasztaltabbak szóltak, hogy az így készült kép NEM ÉRTÉKELHETŐ.

Eleség szempontjából a harkálynak teavajat rakunk ki (csak ezt hajlandók megenni), de erre jön a szajkó is, dió is gyakori eleség, szalonna, alma a rendszeres táplálék és persze az alap a szotyi. Ha nagyon nagy hó van és kemény hideg csirkefarhátot is kirakunk. 
Hogy a készletet hol vásároltuk meg?  Nem Praktikerben és nem is hozzá hasonló üzletekben, hanem Platform áruházban, ahol jóval olcsóbban kapható meg minden (gondolni kell pénztárcánkra is). Az 4*2,5 méteres, 0,5 mm vastag UV álló fólia akkor még a Baumaxban került megváráslásra olcsósága miatt - sajnos manapság ez egy nem létező bolt.

Nagyon nagyon sok köszönet a les megépítéshez, tervezéséhez B. R. fotósnak a legtöbb érdem az övé. Eredetileg négyen kezdtük el, most már csak ketten üzemeltetjük, javítjuk és élvezzük azt a felejthetetlen érzést, amikor beülünk és csodálhatjuk kedvenceinket. 

Ebben a bejegyzésben még nem a madárfotóké a főszerep, hanem inkább az, hogy is építhető meg, hogyan kivitelezhető az itatós madárles elkészítése, rengeteg idővel és áldozatok árán. Esténként sokat dolgoztunk műhelyben: összeraktuk, festettük - sokszor ott maradtunk késő estig. 

Most pedig pár kép, ahogy készült és ami lett belőle :-)

Még az első verzió: meg kellet ásni az alapot
Bizony földmunkázni kellett rendesen, ha volt sár, ha nem...
B. R. fotója, itt még lépcső vezetett le a leshez
Így fog kinézni... 
Itt már a fóliát töltöttük fel szép lassan vízzel
Valami ilyesmi lett az első verzióból... 
Megérkezett a les, összerakás sok-sok munkával...
Itt már reflexiós üveggel
 A hely elsőre bevált, sok szép fotó készült, jöttek a madarak.......


Az első kíváncsiskodó - egy mezei veréb
De jó ám a fürdés!
Ők az elsők akik megjelennek: kérem mi történt itt?

Sokan mondhatnák jogosan: alulról nem jó fotózni madarat, tessék áthelyezni a beülő ágat!
Fácán is volt a környéken, gyakori vendég volt...

Bemutató film is készült az építésről és les a beüzemelésről:
A lesről és fejlődéséről ebben a blogban folyamatosan fogok beszámolni... Érdemes visszatérni :-)

4 megjegyzés:

 1. Üdv,most tervezek egy hasonlót,igaz nem erdőbe hanem egy város széli kertbe. Nagy segítség,hogy olvashattam róla.Ha Sopronba jártok ugorjatok be egy eszmecserére. ��

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv, örülök, hogy ellátogattál ide. Hogy mikor járok Sopronba fogalmam sincs, de ha Törökbálintra jössz, ide is beugorhatsz :-) :-)

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés